Göteborg satsar på batteriteknik med nytt utbildningscenter


Behovet av kompetens inom batteriteknik är större än någonsin. För att möta den ökande efterfrågan byggs därför Battery Centre Gothenburg, ett unikt utbildningscentrum, där både personal från industrin och studenter ska utbildas.

Västra Götalandsregionen är på god väg att bli spindeln i nätet när det kommer till fordonsindustrins elektrifiering. Volvos och NOVO Energys nya batterifabriker förväntas anställa 3 000 nya medarbetare. Med andra ord skriker regionen efter kompetens.

– En ny bransch växer fram, där vi behöver bygga kompetens. Vår uppgift är att vara driftansvariga och utveckla Battery Centre Gothenburg, på uppdrag av Göteborgs stad, säger Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef på Göteborgs Tekniska College. 

Upplevelsebaserad utbildningsmiljö

Battery Centre Gothenburg, som utbildningscentret heter, är finansierat av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. Volvo Cars, Volvo Group och NOVO Energy är viktiga samarbetspartners i centret. Invigning är planerad till januari 2025. Just nu är Göteborgs Tekniska College i full gång med att bygga klart den upplevelsebaserade utbildningsmiljön. 

– Det unika med battericentret är det upplevelsebaserade och målgruppsanpassade upplägget. Oavsett målgrupp är den simulerade industrimiljön vi bygger upp fördelaktig för lärandet, där teori kombineras med praktik, förklarar Johan och fortsätter: 

– Vårt koncept innebär att vi byggt utbildningsmaskiner för batteriproduktion. Deltagarna kommer få jobba i arbetslag, använda uppföljningstavlor och utsättas för olika situationer för att träna på potentiella scenarier som kan uppstå i en batterifabrik.

Johan Bengtsson är förutom teknikutvecklingschef, även utbildad lärare och maskinteknisk ingenjör. 

– Jag arbetar med många teknikområden i min roll på Göteborgs Tekniska College, men de senaste åren har fokus legat mycket på batteri, eftersom nya batterifabriker ska byggas i Västsverige. Det är självklart för oss att samverka med Volvo och andra aktörer. När Volvo satsar på batterier och elektrifiering är det naturligt för oss att utbilda inom detta.

I Battery Centre Gothenburg tränar deltagarna på verklig­hets­ba­serade maskiner för att öva på faktiska situationer.

Unik kombination av teori och praktik

På Battery Centre Gothenburg kommer deltagarna utbildas i en 800 kvm stor simulerad industrimiljö som liknar en riktig batterifabrik. Det går alltså att träna på verklighetsbaserade maskiner och hantera faktiska situationer. Det ger en unik möjlighet att kombinera teori med praktik, direkt intill lektionssalen. Genom att träna praktiskt i en autentisk arbetsmiljö kan lärarna fokusera på flera viktiga aspekter av batteriproduktion – från beteende och kultur till kommunikation.

Tillsammans med Chalmers har en virtuell miljö för träning av batterisäkerhet utvecklats och som ska användas i centret. Johan Bengtsson har själv testat. 

– Jag lyckades tända eld på tre batterier, bränna av mig ett finger och tappa ett batteri i golvet, säger han och skrattar. 

Syftet med att göra dessa utbildningsmoment i en virtuell miljö är att få prova på vad som händer om man gör fel. I verkligheten är det viktigt att arbeta enligt standard och följa de säkerhetsföreskrifter som finns. 

– Vi är ett ganska stort team, runt 15 personer just nu, som utvecklar och bygger träningsutrustning och utbildningsmaskiner själva. Hade det varit en vanlig automationsutbildning hade vi köpt utrustningen, men i och med att det handlar om batterispecifika grejer utvecklar vi det själva ihop med Volvo Cars, Volvo Group och Novo Energy. ABB, Atlas Copco, Siemens och ett gäng andra företag är också engagerade i byggnationen.

Ökat fokus på säkerhet, renhet och kvalitet

Johan Bengtsson menar att det i Sverige finns en stark industrikompetens inom tillverkning. Men batteriproduktion ställer högre krav på säkerhet, renhet och kvalitet. Aspekter som visserligen är viktiga inom all industri, men ännu mer kritiska inom batteriproduktion.

– Vi tar med oss erfarenheter från tidigare industritekniska utbildningar och applicerar dem i nya tillverkningsprocesser, med ett ökat fokus på just säkerhet, renhet och kvalitet. Stort fokus läggs på att träna deltagarna på processförståelse och att arbeta med standardiserade arbetsprocesser. Utbildningarna i centret kommer att fokusera på att lära ut de färdigheter som behövs inom batteriproduktion.

Ett av centrets uppdrag är att attrahera fler till branschen och underlätta kompetensomställning, förklarar Johan Bengtsson. För branschen är i stort behov av kompetens.

– Underhållstekniker är redan nu svårt att få tag på och med byggandet av nya fabriker kommer behovet att öka ytterligare. Vi har utbildat mot industrin i över 25 års tid, och tar hela tiden fram nya utbildningar. Ett exempel är en YH-utbildning mot kvalitetstekniker inom batteriproduktion. Vi behöver även få fler unga att vilja jobba i industrin och söka tekniska utbildningar.

Besökare kan testa utrustningen 

Göteborgs Tekniska College medverkar i Kompetenslabbet på årets Scanautomatic som går av stapeln i oktober 2024. Kompetenslabbet är mässans plattform för automatiserad produktion. Där kommer besökarna att kunna testa en del av utrustningen som kommer finnas på Battery Centre Gotehburg. Även Volvo Cars, Chalmers och RISE kommer att ställa ut i Kompentenslabbet.

– Vi ser fram emot att visa upp våra lösningar och träffa alla på plats. Det är många som hört av sig och frågat om de får komma ut till oss och titta på det vi bygger upp. Vi är inne i en byggprocess, så vi har faktiskt hänvisat många till Scanautomatic, för att det är lättare att träffas där, säger Johan Bengtsson.

– Vi lär oss samtidigt som vi utvecklar. Vill folk besöka oss på mässan för att prata och testa tar vi gärna emot feedback på det vi utvecklar. Det är alltid bra att få synpunkter, och mässan blir som en form av pilottest. Det kommer bli jättekul, särskilt eftersom vi även kommer träna upp gymnasieungdomar från industriprogrammet, med inriktning underhåll, som ska bemanna montern och visa utrustningen, avslutar han.

Missa inte Göteborgs Tekniska College på Scanautomatic – klicka hem din kostnadsfria entrébiljett här.