Schneider Electric möjliggör framtidens intelligenta VA-anläggning

Roslagsvatten har påbörjat sin resa mot visionen Roslagsvatten 2.0. En vision som handlar om att, med hjälp av digitalisering, möta omvärldens utmaningar och skapa ett smartare och mer hållbart samhälle. Projektet möjliggörs genom ett samarbete mellan Roslagsvatten, AFRY, Schneider Electric och AVEVA Select Scandinavia.

Daniel Ljungqvist är säljchef på Schneider Electric och jobbat med automation hela sitt yrkesliv – främst inom segmentet vatten och avlopp.

– Vi jobbar med att hjälpa företag med att digitalisera sina processer. I sådana här omfattande projekt handlar det om att hjälpa kunder att få kontroll över den data man har och skapa en enklare, säkrare och effektivare arbetsdag för de som jobbar med anläggningen, säger Daniel.

Men projekt som detta har inte bara effekt för de som jobbar i och kring VA-anläggningen utan även samhället i stort.

– VA-branschen är som bekant enormt viktig för samhället. Vi behöver en ren och säker miljö att bo i. Genom att digitalisera det här arbetet skapar vi bättre förutsättningar för energieffektivitet och hållbarhet samt möjliggör mer moderna arbetssätt.

VA-branschen är en essentiell bransch med stort samhällsansvar. Om en översvämning sker eller en anläggning är med om ett haveri har det stora konsekvenser för samhället. Med ett smart digitalt system får verksamheter som Roslagsvatten möjlighet att i förväg se vad som behöver underhållas och kan arbeta i förebyggande syfte.

– Genom digitala system och verktyg underlättar det för verksamheter att arbeta proaktivt med planering och underhåll. Exempelvis gällande planering av vattenreserver.

Ett samarbete i digitaliseringens framkant

Projektet utgörs av AFRY Water Integration Platform som drivs av AVEVA och där Schneider Electric bidrar med den senaste tekniken. En kombination som möjliggör ett system i världsklass och placerar Roslagsvatten i digitaliseringens framkant.

Plattformen ansluts till alla Roslagsvattens befintliga system, allt från styr- och ekonomisystem till sensorer ute i näten och underhållssystem. Och på så sätt skapas ett nytt digitalt arbetssätt som möjliggör allt från förebyggande underhåll till simuleringar och utbildning.

Under Scanautomatic dyker Daniel, tillsammans med Robin Tankell från Roslagsvatten och Magnus Sjöström från AFRY, upp på scenen för att berätta om vision Roslagsvatten 2.0 och den digitala resan. Scanautomatic är mötesplatsen för framtidens automation och digitalisering av industrin.

Scanautomatic återkommer 8-10 oktober 2024. Klicka här för att boka monteryta.

Läs mer om Scanautomatic.

Beställ din kostnadsfria entrébiljett här!