Industrins omställning ställer inte bara krav på utveckling av framtidens teknik, utan innebär också att det är viktigare än någonsin att hela industrin kraftsamlar för att möjliggöra omställningen genom tillämpning av befintlig teknik. “Det behövs en förståelse för att det finns teknik på marknaden som kan möjliggöra energieffektivitet och ökad produktivitet, nu behöver vi diskutera hur vi ska nyttja den”, säger Lennart Carlsson, försäljningschef, ABB Sverige.
Hållbarhet är kärnan i samtliga av ABB:s affärserbjudanden. Under programnamnet Mission to Zero sker ABB:s arbete för klimatneutralitet i fastigheter, för såväl bolaget självt som för sina kunder.
– I grund och botten handlar det om att koppla ihop produktion med tillgången på energi för att kunna optimera den, i form av tillgång och pris på energi. Genom lösningar inom energy management kan vi få ett underlag på hur det ser ut idag och hur vi kan sköta energihanteringen framåt. Det betyder att vi får möjlighet att ta reda på hur vi kan köra våra processer på det mest energieffektiva sättet, säger Lennart.
Mission to Zero tar form i ABB:s fabriker
ABB tillämpar sin egen teknik genom att applicera metoder för energihantering i sina egna fabriker. Genom innovativ teknologi och digitalisering är anläggningarna i tyska Lüdenscheid och italienska Dalmine bland de första att uppnå klimatneutral status av ABB:s fabriker. Nästa steg är att införa konceptet i Sverige.
– ABB har produkterna som krävs för att göra industrier och byggnader energieffektiva. Genom Mission to Zero-initiativet visar vi även prov på att vi lever som vi lär. Fabriken i Dalmine är ett strålande exempel på vad digital energistyrning kan göra, och att vi inte behöver bygga nya fabriker för att lyckas med klimatneutralitet. Anläggningen i Dalmine byggdes 1979 och förses idag med 100 procent förnybar energi. Vår molnlösning ABB Ability™ Energy and Asset Manager bevakar anläggningens energikonsumtion via bland annat uppkopplade energimätare. Genom att skapa en överblick av anläggningen kan fabriken enkelt se förbrukningen i realtid och var de kan spara energi, säger Sara Narbrink, Product Marketing Specialist på ABB.
Resultatet har blivit att anläggningen i Dalmine minskat sina CO2-utsläpp med 2 200 ton under de senaste två åren. Även ABB:s fabrik i tyska Lüdenscheid har gjort övergången till en koldioxidneutral produktionsanläggning.
– Genom att använda intelligenta system i anläggningarna förbättrar vi energieffektiviteten. Vi kan mäta och jämföra olika parametrar och få beslutsstöd som gör att vi kan planera energianvändning, spara resurser och minska utsläpp. I Lüdenscheid-anläggningen används OPTIMAX® ur ABB:s energistyrningspaket ABB Ability™ som övervakar och optimerar styrning av produktion, konsumtion och lagring av energi, säger Lennart.
– Vi ska vara klimatneutrala i egen verksamhet till 2030 och med vårt breda erbjudande inom energy management kan vi även hjälpa våra kunder att nå dit. Svensk industri går igenom en enorm omställning just nu och vi behöver samarbeta för att bevara vår starka konkurrenskraft – och det vill vi på ABB hjälpa till med, avslutar Sara.
18 – 20 oktober ställer ABB ut på Scanautomatic på Svenska Mässan. På plats har de med sig nyheter och produkter från hela ABB:s erbjudande och affärsområden från Robotics till Process Automation, Electrification och Motion. Du kommer även att få se de lösningar inom energy management som används i fabriken i Dalmine, hur den ser ut på plattformen och hur den kopplas ihop med de andra systemen.
Scanautomatic återkommer 8-10 oktober 2024. Klicka här för att boka monteryta.
Beställ din kostnadsfria entrébiljett här!