Volvo Cars elektrifierar mot klimatneutralitet

Volvo Cars planerar att hälften av deras bilförsäljning ska bestå av elektriska bilar redan år 2025, medan den andra hälften av försäljningen ska vara hybridbilar. Detta är ett avgörande steg mot målet att 2040 vara helt klimatneutrala.

För att lyckas med sitt mål satsar Volvo Cars stort inom elektrifiering genom utvecklad produktionsteknik och egen montering av elbilsbatterier.

Fordonsindustrin utvecklas i en imponerande takt och elektrifieringen är ett faktum både inom industrin själv och i samhället i stort. Volvo Cars befinner sig i en massiv övergångsfas från diesel- och bensindrivna bilar till elektriska.

– På Volvo Cars har vi ett syfte att ge kunder friheten att färdas säkert och hållbart, vi kallar detta ”Freedom to move in a personal, sustainable and safe way”. Vi har ambitiösa mål och genomgår en snabb förändring. År 2030 ska vi endast sälja eldrivna bilar. Samtidigt ska vi vara klimatneutrala år 2040 och vår ambition är att minska vårt miljöavtryck med hjälp av linjeförsäljning och direktkontakt med våra kunder, säger Anna Davidsson, ansvarig för Advanced Engineering och External Research inom Produktion.

Lång erfarenhet av elektrifiering

Volvo Cars påbörjade arbetet med elektrifiering redan 1976. För ett antal år sedan beslutade man att bygga ett eget batterilabb för att kunna ta fram rätt egenskaper i batterierna och ställa rätt krav på leverantörer. I labbet utförs komplexa tester för att säkerställa prestanda och hållbarhet i batterierna. Batterikomponenterna monteras sedan ihop till färdiga batterier i en egen batterimonteringsfabrik i anslutning till elbilsfabrikerna. I fabrikerna bedrivs ett cirkulärt arbete.

– Själva batterihållaren är gjord av aluminium och 40% av det materialet vill vi ska vara återvunnet. Även en del av det kobolt som finns i batterierna är återvunnet. Just nu håller vi på att utveckla batterierna så att de till slut inte ska innehålla någon kobolt alls. Hållbarhet är alltid otroligt viktigt för oss. Klimatförändringarna är det ultimata säkerhetstestet och vår utveckling börjar och slutar vid klimatet, berättar Ann Van Damme, Technical Expert in Production and Electrified Vehicles.

För att utveckla elektrifieringens övriga påverkan på fabrikerna och effektivt sätta samman batterierna görs omfattande studier och Volvo Cars har ett nära samarbete med olika institut och universitet.

“Förändringen kommer inte att sakta ner”

En stor del av Volvo Cars utvecklingsarbete sker i produktionsrelaterade projekt. Just nu pågår cirka 50 olika sådana, varav ungefär 30 av dem sker i samarbete med andra. Volvo Cars arbete för att främja en cirkulär och hållbar ekonomi är stort, vilket inte bara syns genom elektrifieringen utan även i det cirkulära arbete som pågår i fabrikerna.

– Vi har satt ett mål om att minska vår energiförbrukning med 30% till 2025. Vi ska även minska avfall med 20% genom att optimera nyttjandet av material. Vi planerar också på att minska vattenåtgången med 15% i våra olika produktionsländer. Vi arbetar nära andra aktörer som även de utvecklar nya sätt att göra produktionen mer hållbar, däribland SSAB och Northvolt, säger Anna Davidsson.

Volvo Cars ambitioner är imponerande och ett proaktivt arbete är viktigt för att nå sina cirkulära mål och minska koldioxidutsläppen radikalt, och därmed minska avtrycket på miljön. Och förändringen kommer att ske snabbt.

– Förändringen kommer inte att sakta ner. Elektriska fordon som koncept är inte lika moget som förbränningsmotordrivna fordon varit. Vi måste därför vara flexibla och erbjuda en stor variation av fordon för att möta alla sorters behov, avslutar Ann Van Damme.

Scanautomatic 2022 har tre huvudteman; Hållbara Lösningar, Smart Industri och Energi och Elektrifiering av Industrin. Tre områden som är centrala i den förändring som industrin befinner sig i. För att möjliggöra en omställning krävs nya innovationer och samarbeten likt de arbete som görs av Volvo Cars.

Scanautomatic är mötesplatsen för framtidens automation och digitalisering av industrin. 18-20 oktober möts industrins och akademins viktigaste aktörer på Svenska Mässan för att skapa ny kunskap, inspirera varandra och hitta nya affärsmodeller och branschöverskridande samarbeten – för att lyckas med en effektiv omställning till en hållbar industri.

Scanautomatic återkommer 8-10 oktober 2024. Klicka här för att boka monteryta.

Besökare? Beställ din kostnadsfria entrébiljett här