Miljardregn över hållbara vattenprojekt – EU-initiativet bakom succén


EU-initiativet BlueInvest kopplar samman innovativa startups med investerare. Resultatet hittills är över 300 miljoner euro i riskkapital för innovation inom den blå ekonomin.

Säkerställandet av hållbar vattenanvändning har länge varit en utmaning eftersom vatten är en av våra mest kritiska resurser. Därför är den så kallade blå ekonomin viktig eftersom den fokuserar på att bevara och utveckla hav och marina resurser på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Trots det har det saknats både investeringar och ett strukturerat ekosystem för att stötta innovationer och nystartade företag inom den blå ekonomin. Investerarna upplever helt enkelt sektorn som för riskfylld.

Utmaning att hitta investerare

Claus Schultze, policykoordinator vid EU-kommissionens generaldirektorat för marina frågor och fiske.

– Blue tech-företag kräver ofta stora investeringar och anses vara för riskfyllda för traditionella riskkapitalister, private equity-aktörer och banker, säger Claus Schultze, policykoordinator vid EU-kommissionens generaldirektorat för marina frågor och fiske.

Mot bakgrund av det var han år 2019 med och lanserade BlueInvest. Ett initiativ från EU-kommissionen med fokus på tio prioriterade områden för att främja den blå ekonomin inom EU. Water Management är ett av de områdena och syftet idag är detsamma som då: att skapa en starkare koppling mellan innovativa lösningar och finansiella resurser för att bygga ett hållbart ekosystem kring den blå ekonomin. Målet är att både öka antalet investeringar och stärka de företag som verkar inom området. Under Vatten2025 kommer BlueInvest fördjupa sig i hur de ambitionerna kan omsättas i praktiken.

– Med vår workshop vill vi öka medvetenheten om viktiga frågor för att skala upp hållbara vattenlösningar, samtidigt som vi skapar kopplingar mellan innovatörer, vattenbolag, investerare och andra nyckelaktörer för att främja genuint samarbete och konkret påverkan, säger Claus Schultze.

BlueInvest skapar offentliga och privata finansieringslösningar där startups och företag med kapital kopplas samman. Bland annat genom kompetensutvecklande aktiviteter för investerare för att öka insikten om potentialen inom teknologier för den blå ekonomin.

– Vi erbjuder dessutom coaching och stöd till entreprenörer och vägleder dem genom utmaningar kopplade till marknadsintroduktion och uppskalning, förklarar Claus Schultze. 

Vill stötta och locka

Hur funkar det då? Jo, BlueInvest är uppbyggt kring två grundpelare: dels att stötta startups, dels att locka investerare. Startups erbjuds stödprogram som innefattar coachning och pitchträning för att göra dem redo i mötet med potentiella investerare. Initiativet hjälper företagen att förstå sina egna styrkor och svagheter, kopplar dem till mentorer och ger tillgång till ett nätverk av investerare och experter.

På investerarsidan arbetar BlueInvest för att öka förståelsen för den blå ekonomin och minska upplevda risker. Genom rapporter, matchmaking-evenemang och ett särskilt kapacitetsbyggnadsprogram, hjälper de till att utbilda investerare och visa på de affärsmöjligheter som finns. Med hjälp av EU-medel har BlueInvest även lyckats etablera ett antal riskkapitalfonder som är särskilt inriktade på blå ekonomi, vilket skapar större möjligheter för startups att få finansiering.

– Det finns en enorm potential inom den blå ekonomin, men det krävs samarbete och stöd för att förvandla alla innovativa idéer till hållbara företag, säger Christelle Sapata, projektledare för BlueInvest, med särskilt ansvar för relationerna till investerare.

Säkrat finansiering på över 3 miljarder kronor

Christelle Sapata, projektledare för BlueInvest.

Sedan starten har BlueInvest bidragit till att över 60 nystartade företag har säkrat finansiering på totalt över 300 miljoner euro. Dessutom har initiativet bidragit till skapandet av mer än 30 specialiserade riskkapitalfonder som fokuserar helt på den blå ekonomin.

– Detta stöd har varit ovärderligt för företag i tidiga skeden och har hjälpt dem att säkra nödvändig finansiering och expertis för att omvandla sina innovativa idéer till lönsamma och investeringsklara verksamheter. Genom att överbrygga luckor i tillgången till kapital och erbjuda skräddarsytt stöd har BlueInvest spelat en avgörande roll i att främja innovation och skapa investeringsmöjligheter inom den växande blå ekonomin, förklarar Christelle Sapata.

Där är företaget SmartOcean ett gott exempel. De vann BlueInvest Award 2024 för sin innovativa teknik som spårar och lokaliserar maritima tillgångar med hjälp av små satellitbojar. 

Ocean Ecostructures är ett annat företag som nyligen samlade in 1,6 miljoner euro. Företaget sysslar med bluetech och förvandlar maritima infrastrukturer till miljöförbättrande områden och omvandlar “grå zoner till blå oaser”. De använder teknologiska mikroriff samt avancerade övervaknings- och dataanalysverktyg för att återställa marina ekosystem.

Viktig deltagare på Vatten2025

Vatten2025 arrangeras av Svenska Mässan och branschorganisationen Vattenindustrin. Med över 200 utställare är det Sveriges ledande mötesplats inom vatten och avlopp. BlueInvest deltar under temat Water Management, med målet att lyfta fram hållbara lösningar för hela vattenkedjan – från insamling och rening till avsaltning, avfallsbehandling och distribution. Fokus ligger på innovation inom infrastruktur och tjänster för vattenrening, hantering av föroreningar och effektiv avloppsvattenbehandling, vilket är avgörande för att säkra tillgången på rent vatten och förbättra vattenkvaliteten globalt.

Här blir BlueInvest en viktig aktör genom att skapa möjligheter för innovativa företag som Ocean Ecostructures att skala upp och göra skillnad. För deras arbete går hand i hand med mässans ambition att visa upp konkreta lösningar på några av de mest kritiska vattenrelaterade utmaningarna. 

– Evenemang som Vatten2025 är viktiga för att driva detta arbete framåt. De skapar en värdefull plattform för nätverkande, kunskapsutbyte och möjligheter att knyta nya kontakter och samarbeten. Vid tidigare liknande event har vi kunnat upptäcka innovativa startups med lösningar för den blå ekonomin, som vi sedan stöttat genom våra projektprogram, förberedelsekurser, matchning med investerare eller genom att låta dem presentera sina idéer på våra egna event, säger Christelle Sapata. 

Claus Schultze anser att mässor som Vatten2025:

– Hjälper oss att knyta nya värdefulla kontakter och fördjupar vår förståelse för både utmaningar och möjligheter inom den blå ekonomin, samtidigt som vi kan anpassa våra initiativ bättre utifrån ekosystemets behov och prioriteringar,” avslutar han. På Vatten2025 visar BlueInvest vägen för nästa våg av hållbara vattenprojekt.

Besök BlueInvest eller läs mer om Vatten2025 på Mötesplats Vatten.

Fakta Blå ekonomi

Blå ekonomi syftar till hållbar användning av havets och marina resurser för ekonomisk tillväxt, förbättrad livskvalitet och bevarande av marina ekosystem. Det omfattar sektorer som fiskeri, vattenbruk, sjöfart, förnybar energi från havet och turism. Målet är att främja ekonomisk utveckling utan att skada havsmiljön, och samtidigt skapa nya jobb och teknologier som bidrar till en cirkulär och hållbar ekonomi.


Fakta BlueInvest:

BlueInvest lanserades 2019 och har redan knutit samman fler än 1 500 startups och 300 investerare inom blå ekonomi. Som en del av Vatten2025, arrangerar BlueInvest ett matchmaking-program där startups får möjlighet att pitcha sina idéer för investerare och stora industriaktörer. Satsningen är en del av EU:s bredare strategi för att främja cirkulär ekonomi och hållbarhet inom den maritima sektorn.