Schneider Electric banar väg för framtidens smarta VA-anläggning

Med hjälp av digitalisering och ett intelligent VA-system ska Roslagsvatten möta omvärldens utmaningar på ett smartare sätt. Visionen är att bli Roslagsvatten 2.0 och för att nå dit har man startat ett samarbete med Schneider Electric, AVEVA Select Scandinavia och AFRY.

Daniel Ljungqvist är säljchef på Schneider Electric och har arbetat med automation hela sitt yrkesliv, främst inom vatten- och avloppssegmentet. 

– Vi jobbar med att hjälpa företag med att digitalisera sina processer. I sådana här omfattande projekt handlar det om att hjälpa kunder att få kontroll över den data man har och skapa en enklare, säkrare och effektivare arbetsdag för de som jobbar med anläggningen, säger Daniel.

Han berättar att projektet inte bara påverkar de som jobbar i och kring VA-anläggningen utan även på samhället i stort. 

– VA-branschen är som bekant enormt viktig för samhället. Vi behöver en ren och säker miljö att bo i. Genom att digitalisera det här arbetet skapar vi bättre förutsättningar för energieffektivitet och hållbarhet samt möjliggör mer moderna arbetssätt.

I händelse av en översvämning eller ett haveri på en anläggning kan konsekvenserna för samhället vara enorma. Där har VA-branschen en vital del i samhällsansvaret. Med det smarta digitala systemet får Roslagsvatten chansen att i förväg se vad som är i behov av underhåll och kan på så vis förebygga och undvika allvarliga skador. 

– Genom digitala system och verktyg underlättar det för verksamheter att arbeta proaktivt med planering och underhåll, exempelvis gällande planering av vattenreserver.

Ett nytt digitalt arbetssätt

Det är AFRY Water Integration Platform vilka drivs av AVEVA som utgör projektet tillsammans med Schneider Electric som bidrar med tekniken. Kombinationen gör att Roslagsvatten hamnar i digitaliseringens framkant och möjliggör ett system i världsklass. 

Den digitala plattformen ansluts till Roslagsvatten redan befintliga system där allt från styr- och underhållssystem till sensorerna ute i näten ingår. På så sätt skapas ett nytt digitaliserat arbetssätt som möjliggör hela resan från förebyggande underhåll till utbildning och simuleringar. 

Välkommen till Vatten2023
I samarbete med branschorganisationen Vattenindustrin introducerar Svenska Mässan Vatten2023. En viktig mässa och mötesplats som tydliggör vad som behövs idag, imorgon och i framtiden.

Läs mer om Vatten2023 här. 

Säkra din biljett till Vatten2023.