Från tradition till digital framtid: Valsemøllen och AVEVA visar vägen


I 125 år har Valsemøllen, en av Danmarks största producenter av bageriprodukter, framgångsrikt anpassat och förnyat sig. Nu står de inför nästa stora utmaning: Vad krävs egentligen för att digitalisera traditionella industriprocesser?

Carsten Mariager är produktionschef på Valsemøllen. En produktion som sker i kvarnar och silon, utgör 150 000 ton spannmål per år och är fördelad på tre olika anläggningar. I anläggningen i Esbjerg var vissa silos gamla och skulle bytas ut, även renseriet skulle förnyas och IT-utrustning bytas ut – något som även öppnade andra dörrar, menar Carsten Mariager. Det var ett perfekt tillfälle för att även implementera nytt styrsystem. 

– Vi behövde ett nytt styrsystem, det vi haft tidigare var för manuellt, ineffektivt och erbjöd inte så mycket spårbarhet. Något som vi ville ha. Vi har många produktionsfaser och en omfattande produktionsmängd, så styrningen av hela den här produktionen är en komplicerad process, säger han. 

Ett styrsystem som effektiviserar processer

Oavsett vilket val av förnyelse en industri ska göra är det viktigt att förstå verksamhetens behov och utmaningar. Annars blir det svårt att göra rätt val. För Valsemøllen handlade det till exempel om att hitta en lösning som skulle möjliggöra spårbarhet, automatisera manuella processer, ge bättre översikt av produktionen och som inte skulle innebära långa eller omfattande produktionsstopp. Lösningen de hittade var AVEVA MES (Manufacturing Execution System). 

Carsten Mariager, produktionschef Valsemøllen.

– Styrsystemet från AVEVA omfattar våra 39 förvaringssilon. Där i finns en mängd olika typer och kvaliteter av spannmål. Förr mätte vi spannmålsråvarorna manuellt för att få fram rätt recept som laboratorierna tagit fram, det mättes med en måttstock. Sedan fördes allt in i excelfiler som innebar massa pappersarbete. Idag är silona utrustade med flödesbalanserare och jag har ett digitalt system där jag kan se allt. Jag kan även gå tillbaka och se vad som hänt den senaste månaden, säger Carsten Mariager. 

– Som Carsten nämner styrs recepten från laboratoriet. Kvaliteten på råvaran som man plockar upp i marken kan variera och därför anpassar laboratoriet recept baserat på olika miljöparametrar. Nu inkommer de digitalt och automatiskt i styrningssystemet, säger Claus Sass Hvass, Customer Success Manager på AVEVA Select Scandinavia. 

Digitalisering – nyckeln till en sömlös produktion

Att automatisera och digitalisera enorma industriprocesser kommer inte utan sina utmaningar. När ett nytt system ska implementeras är det många saker som ska stämma och synka för att allt ska gå i lås.

– Vi hade två stora utmaningar i övergången. Den ena var att vi började helt från scratch och skulle bygga upp styrningen via P&I-diagram (Rörlednings- och instrumenteringsdiagram) och funktionsbeskrivningar. Den andra stora utmaningen var att vi hade max tre dagar på oss i förflyttningen innan det var tvunget att fungera sömlöst, säger Carsten Mariager.

Trots att själva förflyttningen skulle ske under kort tid var förberedelserna av AVEVA Select och Valsemøllen gediget genomförda under lång tid. 

– Inför ett sådant här digitaliseringsprojekt behöver man tänka långsiktigt. Du behöver tänka utanför boxen och föreställa dig vad du behöver idag och om tio år. Det vi får nu via vårt MES-system är ju stora mängder data, men då behöver vi ju veta vilken data vi vill ha och behöver idag och i framtiden. Det är också enormt viktigt att förbereda sig väl. Vi har involverat många personer i organisationen för att få detta rätt, säger Carsten Mariager. 

Claus Sass Hvass, Customer Success Manager, AVEVA Select Scandinavia. 

– Vi har genomfört implementeringen i nära samarbete med vår endorsed systemintegratör Eltronic, som har jobbat med ett kvalitetssäkringssystem. De har inlett med att göra en massa intervjuer med olika personer inom Valsemøllen, som fick berätta om sina önskningar och mål med det här. Detta är inget man gör över en dag. Vi lade ungefär ett år på de här förberedelserna, så det är viktigt att ha rätt förväntningar från början, säger Claus Sass Hvass.

Idag har Valsemøllen en pappersfri produktionsprocess, anläggningens mjölnare får ägna sig åt tekniska uppgifter istället för manuell rapportering i Excel, man har en bättre översikt av produktionen, färre misstag i orderhantering och sist men inte minst – spårbarhet. 

Vill du bättre förstå vad som krävs för att omvandla och effektivisera traditionella industriprocesser? Passa på att besöka AVEVA Select Scandinavia under Scanautomatic 8-10 oktober 2024 där de är med och ställer ut på Ny Teknik AI Arena. 

Säkra din kostnadsfria entrébiljett här.