Vägen mot en hållbar energiförsörjning


För att möta Sveriges växande energibehov och den pågående omställningen till förnybar energi krävs omfattande moderniseringar av landets el-infrastruktur. Åldrande elnät, ökade krav från urbanisering och elektrifiering, samt behovet av energilagring ställer både tekniska och ekonomiska krav. Vi behöver även stärka upp med mer elkraftskompetens. Kim Wilton, projektledare på ONE Nordic, beskriver hur de tacklar några av dessa utmaningar för att bidra till en hållbar energiförsörjning.

ONE Nordic har över 15 års erfarenhet av både traditionella elnät och lösningar som stödjer övergången till förnybar energi, såsom energilagring och integration av vind- och solkraft. De har bland annat deltagit i moderniseringen av Sveriges elnät genom projekt som omfattar utbyggnad av stamnätet och implementering av smarta elnätslösningar.

– Vi ser det som en självklar del av vårt arbete att bidra till de förändringar som krävs för att Sverige ska kunna möta framtidens energiutmaningar, säger Kim Wilton, projektledare på ONE Nordic.

Kompetensbrist och nya krav på elnätet

Branschen lider av en allvarlig kompetensbrist samtidigt som efterfrågan på förnybar energi och elektriska fordon ställer nya krav på elnäten. Enligt en rapport från Svensk Energi kommer branschen att behöva rekrytera tusentals nya tekniker och ingenjörer de kommande tio åren.

– Vi behöver fylla på med erfarna medarbetare, särskilt för äldre elnät. Och vi behöver unga nyutbildade som kan bidra med sina insikter. Många av våra mest erfarna kollegor går i pension, och nya generationer utbildas för att arbeta med de modernare systemen. På ONE Nordic ser vi till att säkerställa kompetens genom interna utbildningar och trainee-program. Traineeprogrammet ger oss mellan 5 och10 nyexade civilingenjörer varje år, säger Kim Wilton.

En annan stor utmaning är den växande efterfrågan på laddinfrastruktur för elektriska fordon. I Stockholm och Göteborg har exempelvis bristen på elkapacitet försenat flera laddstationsprojekt. Tillståndsprocesserna lägger ytterligare hinder och kan fördröja projekt med upp till två år.

– Nätkapaciteten räcker inte till för att snabbt ansluta nya anläggningar. Tillståndsprocesserna är också en stor flaskhals i många av våra projekt. Vi efterfrågar nu mer samarbete mellan nätbolag, lokala myndigheter och Svenska Kraftnät för att snabba upp dessa processer, säger Wilton.

Energilagring: En nyckel för att optimera förnybar energi

Energilagring är avgörande för att balansera produktion och konsumtion, särskilt när förnybara energikällor används. ONE Nordic arbetar aktivt med att bygga batterilager för sina kunder och har under det senaste året bidragit till uppbyggnaden av två nya batteriparker i Södra Sverige.

– Det är en central komponent för att maximera användningen av förnybar energi och säkerställa en stabil, kostnadseffektiv elförsörjning, säger Wilton.

Han ser också ett växande behov av hybridparker, där energilagring kombineras med vind- eller solenergi. ONE Nordic samarbetar redan med flera kommuner för att etablera sådana lösningar.

– Hybridparker gör nätutvecklingen mer kostnadseffektiv och optimerar användningen av elnätet. Vår ambition är att bygga upp minst fem hybridparker för våra kunder innan 2030.

En grön omställning kräver gemensamma krafter

För att lösa flaskhalsarna inom el-infrastrukturen och driva den gröna omställningen framåt betonar Wilton vikten av samarbeten mellan alla aktörer. ONE Nordic fokuserar på att göra elnätsarbeten mer attraktiva för unga och vill göra detta mer och mer tillsammans med nätägarna som är ONE Nordics största kunder.

– Den gröna omställningen handlar inte bara om att förvalta, utan om att agera. Effektbristen är en realitet som måste hanteras. Kompetensbrist likaså. Vi har möjligheten att lösa dessa utmaningar, men för att lyckas måste vi arbeta tillsammans och vara eniga om vad som krävs för att nå våra gemensamma mål, avslutar Kim Wilton.

InGrid Capacity tillsammans med ONE Nordic på Elfack 2025

Under Elfack 2025 kommer Kim Wilton, projektledare på ONE Nordic, och Peter Jonsson på Ingrid Capacity att dela med sig av sina gemensamma och individuella lösningar för framtidens energiförsörjning. Tillsammans deltar de i ett samtal under rubriken Lowtech möter Hightech, vad som krävs när man bygger energilager.

ONE Nordic kommer dessutom att vara utställare under mässan, du hittar dem i monter A02:02.

Säkra din biljett till Elfack 2025 här!