Digitalisering och AI stärker konkurrenskraften inom processindustrin


Precis som många andra branscher går nu processindustrin igenom en förvandling. Teknikutvecklingen är snabb samtidigt som digitalisering och automatisering är avgörande för utveckling och konkurrenskraft. Behovet av att hjälpa företag som går igenom den digitala transformationen har aldrig varit större.

Endress+Hauser är en global leverantör av processinstrumentering, tjänster och automationslösningar till processindustrin, energi och VA. För dem har digitaliseringen blivit en central del av företagets arbete för att stödja kunder i arbetet med att anamma ny teknik. 

Digitaliseringens påverkan på processindustrin

Patrik Augustin, marketing manager, har varit verksam på Endress+Hauser i över 16 år. Han betonar att digitaliseringen är en kritisk faktor för att stärka konkurrenskraften inom svensk processindustri. Han förklarar att digitaliseringens styrka ligger i att optimera processer och minska slöseri genom förbättrad insamling och analys av mätdata.

Ett särskilt område där Endress+Hauser ser stor potential är just mätinstrument och den mängd data de genererar. 

– Våra instrument har förmågan att samla in enorma mängder data utöver det primära mätvärdet. Den informationen kan ge insikter om processtörningar, hälsotillstånd på instrumentet och öka den generella produktiviteten, berättar Patrik Augustin.

För att använda insikterna på bästa sätt använder Endress+Hauser verktyg som molntjänsten Netilion, som analyserar stora datamängder och ger resultatbaserade rekommendationer.

Vill sänka de digitala trösklarna

Trots de uppenbara fördelarna med digitalisering, finns fortfarande utmaningar för många företag inom processindustrin att fullt ut integrera nya teknologier. 

– Företagen är ofta tveksamma till att vara först med att implementera nya system, särskilt när det gäller digital kommunikation och molnlösningar, konstaterar Patrik Augustin.

Därför arbetar Endress+Hauser aktivt med att sänka trösklarna för kunder som vill påbörja den digitala transformationen. Bland annat genom att erbjuda utbildningar och testmiljöer för att hjälpa kunder att förstå och implementera nya tekniker. En viktig del handlar om att bygga förtroende för teknologin och visa att den kan integreras stegvis utan att störa produktionen, också i befintlig systemarkitektur. 

– Vi kopplar ofta ihop våra kunder med internationella aktörer som redan har genomfört liknande transformationer, vilket hjälper dem att känna sig tryggare i processen. Det går också att börja i mindre skala där vi med enkla medel kan koppla upp och integrera data för att öka tillförlitligheten från befintlig utrustning i kritiska mätpunkter, berättar Patrik Augustin. 

Ethernet APL förenklar övergången till digitalisering genom att möjliggöra kostnadseffektiv dataöverföring från fältinstrumenten.

– Historiskt sett har det varit svårt att integrera data från fältinstrumentering, men Ethernet APL gör det enklare och mer tillgängligt. Det möjliggör användning av PROFINET och andra Ethernet-baserade protokoll, även för 2-trådsinstrument som är vanliga i de flesta anläggningar, säger Patrik Augustin.

AI och automation inom processindustrin

Han förklarar att AI inte bara kan analysera data i realtid utan också förutse problem och föreslå förbättringar innan de uppstår, vilket kan ge betydande besparingar och effektiviseringar i produktionsprocesser. AI har dessutom potential att stödja arbetet med att möta framtidens hållbarhetsmål genom att möjliggöra mer avancerad dataanalys och automatisering.

– Här finns en enorm potential som redan har börjat implementeras i flera sektorer inom processindustrin, säger Augustin.

Stefan Björkegren, managing director på Endress+Hauser i snart 25 år, har lång erfarenhet av processindustrin och ser AI som avgörande för att standardisera och effektivisera industrins processer. Han betonar också rollen AI spelar i att använda data från Digitala Produktpass (DPP) för lagefterlevnad och för att uppnå EU:s Green Deal-mål. 

– AI kan hjälpa industrin att använda den stora mängden masterdata från DPP för att förbättra verksamhetsprocesser, öka konkurrenskraft och skapa en hållbar framtid, säger han. 

Björkegren understryker vikten av att svensk industri tar en aktiv roll och omfamnar öppna standarder. 

– Istället för att luta oss tillbaka och hoppas att allting löser sig tror jag det är viktigt att svensk industri tar en mer aktiv roll, tar fasta på vad andra har lyckats med och omfamnar de öppna standarder som nu fastställs, säger Stefan Björkegren och fortsätter:

– Vi deltar aktivt inom initiativet Digital Data Chain Consortium (DDCC) där den tyska kemiindustrin gått i bräschen för att visa ett exempel på hur ekosystemet kan fungera för att skapa en sammanhållen datakedja.

SEIIA är en icke vinstdrivande svensk organisation som verkar i samma riktning. Men få anläggningsägare engagerar sig och har inte insett vinsterna, särskilt på ledningsnivå. Kraven och mervärdet att få enkel tillgång till data måste komma från anläggningsägare och de som bygger anläggningarna, menar Stefan Björkegren.

Framtidens kompetensbehov

Stefan Björkegren betonar att digitaliseringen även ställer nya krav på kompetens inom processindustrin. 

– Den största förändringen är att vi går från traditionella arbetssätt med analoga system, till att idag koppla ihop alla delar digitalt. Det kräver nya kunskaper och en ny generation av medarbetare som är vana vid digitala lösningar, säger Stefan Björkegren. 

Han förklarar att medan den äldre generationen ofta har djup kunskap om industrins processer, behövs nu också medarbetare med teknisk kompetens inom IT och säkerhet.

För att möta förändringarna arbetar Endress+Hauser kontinuerligt med kompetensutveckling, både internt och i samarbete med externa aktörer som högskolor och yrkeshögskolor. 

– Vi satsar på att utbilda både unga och mer erfarna medarbetare för att säkerställa att vi kan möta de nya kraven som den digitala transformationen ställer på oss. Vi måste skapa en bransch som erbjuder tydliga utvecklingsmöjligheter och där medarbetare ser långsiktig potential, avslutar Stefan Björkegren. 

Vill du veta mer om det senaste inom digitalisering och automation? Ladda ner din kostnadsfria biljett till ProcessTeknik här!