Så ska AI effektivisera förpackningsbranschen


Genom samarbetsprojektet FLAP banar Linköpings universitet, ORKLA Foods Sverige och andra tunga företag väg för framtiden inom förpackningsindustrin. Där innovativa AI- och robotlösningar tar effektivitet och hållbarhet till nya höjder. 

Förpackningsbranschen är kanske en av de branscher där den tekniska utvecklingen kommer få mest genomslag över hela produktions- och leveranskedjan. Både miljömässigt, med smartare förpackning av produkter som leder till färre transporter, och arbetsmiljömässigt eftersom tunga lyft kan undvikas.

Denna utvecklingsmöjlighet ligger till grund för samarbetsprojektet FLAP (Sustainable and Flexible Automation of Seasonal Production through Dynamic Resource Management) Ett framgångsrikt forskningsprojekt där Linköpings universitet fungerat som projektkoordinator och huvudsökande, tillsammans med företag som ORKLA Foods Sverige, Spendrups, Löfbergs, Dagab, Opiflex och RISE. FLAP finansierades av det strategiska innovationsprogrammet Produktion 2030, som är ett samarbete mellan Vinnova, Energimyndigheten och FORMAS.

Robotlösning skapar stabilitet och effektivitet

Luis Ribeiro från Linköpings universitet är en av forskarna i projektet. Han är även projektkoordinator och en av dem som varit med och utvecklat en del av den tekniska lösningen. Han menar att projektets framgång är resultatet av ett omfattande samarbete mellan alla involverade parter. 

Luis Ribeiro är biträdande professor vid Linköpings universitet.

– Företagen i projektet ville undersöka om vi kunde hitta en bra lösning som inte nödvändigtvis behöver en människa, eller i alla fall färre människor, och som också är flexibel. Vi på Linköping universitet utvecklade en robotlösning med en plattform från företaget Opiflex. Lösningen är baserad på en AI-algoritm som analyserar alla produkter och kombinerar dem på bästa sätt för att skapa stabila och effektiva pallar, säger Luis Ribeiro.

ORKLA Foods Sverige är ett av företagen i projektet. Andreas Olsson, Operations Manager på, är mycket nöjd med resultatet som han menar beror på att alla jobbat mot samma mål.  

– Det tror jag beror på att förpackningsindustrin har varit aktivt engagerad från början, vilket har gjort att man fokuserat på verkliga problem istället för att hitta lösningar i efterhand, säger Andreas Olsson, Operations Manager på ORKLA Foods Sverige.

Andreas Olsson och teamet på ORKLA Foods Sverige ansvarar för att driva strategiska förflyttningar inom leveranskedjan, med fokus på hållbarhet, kostnadseffektivitet, digitalisering och automatisering. Genom intresseorganisationen PiiA (Processindustriell IT och Automation), diskuterade ORKLA Foods Sverige och andra branschaktörer utmaningar som exempelvis ökade krav på kundanpassning. Något som idag kräver mycket manuell hantering.

Slipper sortera om i butik

– När vi tillverkar en enskild produkt på en pall kan vi göra det i mycket hög takt, men så fort vi behöver specialbehandla produkterna, måste de tas ut ur flödet och hanteras manuellt. Det kräver mycket arbetskraft. Våra kunder föredrar att produkterna redan är blandade på pallen, så att de slipper sortera om produkterna i butik, förklarar Andreas Olsson

Andreas Olsson, Operations Manager på ORKLA Foods Sverige.

Tack vare den automatiserade lösningen kan kundernas flexibilitet öka och samtidigt hjälpa dem att effektivisera ute i butik. Butikspersonal slipper tunga, icke ergonomiska lyft, vilket minskar förslitningsskador och kan leda till färre sjukskrivningar. Dessutom spiller effekten över på transporterna som blir färre. 

– Så den miljömässiga vinsten är stor, säger Andreas Olsson. 

Även om det finns mycket att vinna är det kostsamt att investera i automation. För att täcka investeringen krävs bland annat beläggning och flexibilitet i robotlösningen, förklarar Olsson. 

– Det handlar om att skapa beläggning i form av tid, för det är enda sättet att uppnå ekonomisk vinst. En robot som bara används en timme per dag kommer vi aldrig kunna räkna hem, men här handlar det om flexibla robotar som vi kan flytta och anpassa efter behov, säger han. 

Automation präglad av AI

Där hade ORKLA Food Sverige stor hjälp av Luis Ribeiro och forskarteamet på Linköpings universitet. Ribeiro forskar kring utvecklingen av intelligenta industriella system och kombinerar datamodellering med artificiell intelligens för att främja en mer hållbar produktion. 

– FLAP-projektet handlade om att lösa problemet med att skapa stabilt lastade pallar innehållande olika produkter. Företagen får ofta specialbeställningar från kunder, vilket innebär att de måste packa om pallarna för hand. Det är inte bara en ganska tråkig arbetssyssla, det är också svårt att veta om pallarna blir stabila för transport, förklarar Luis Ribeiro.

Lösningen man kom fram till var flexibla robotar präglade av en smart AI-algoritm utvecklad av teamet på Linköping universitet. Resultatet blev stabila pallar som lastades snabbt. Algoritmen som används för att bygga pallarna är designad för att skapa igenkännliga mönster. Det gör det enkelt för människor att följa algoritmens instruktioner om roboten skulle sluta fungera.

– Lösningen är självständig utan att interagera med människor på det traditionella sättet. Här handlar det mer om att automationen ersätter människor i arbete som är “tråkigt” och kanske är svårt att hitta personal till. Så det är en win-win-situation. Företagen kan använda sina anställda för mer värdeskapande aktiviteter istället för att packa om pallar, säger Luis Ribeiro.

Automatisering kommer öka

FLAP-projektet har gett ORKLA Foods sverige flera fördelar, berättar Andreas Olsson. Möjligheten att diskutera och utbyta erfarenheter med kollegor i branschen är en av dem. Identifiering av nya lösningar på problem som tidigare ansågs olösbara, är en annan.

– Vi har även fått ett ökat kontaktnät och sett vilka möjligheter som finns. Och sen så har vi ju faktiskt också fått kontakt med leverantörer som vi inte har haft innan. Så jag skulle säga att vi har fått ut mycket av projektet. Jag tror det handlar om att vi har engagerat oss, att industrin har engagerat sig i reella problem och utgått ifrån dem, säger Andreas Olsson. 

Han tror att automatisering inom livsmedelsindustrin kommer att öka, särskilt inom pallhantering och plockjobb. Med tiden kommer robotar även att börja planera och utföra arbetsuppgifter på egen hand. Något som idag anses vara dyrt och svårt att automatisera. 

Både Andreas Olsson och Luis Ribeiro medverkar på förpackningsmässan Scanpack den 24 oktober 2024. Olsson medverkar i ett seminarium arrangerat av SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) med rubriken “Robotautomation inom livsmedels- och förpackningsindustrin”. Liksom Luis Ribeiro som håller ett seminarium på temat “Sustainable and Flexible Automation of Seasonal Production”. 

– Vi kommer diskutera industrins utmaningar med mer skräddarsydda lösningar, behovet av flexibel automation och hur vi arbetade med projektet FLAP för att lösa dessa problem med hjälp av AI och robotsystem, säger Andreas Olsson. 

Sugen på att lyssna på Andreas och Luis framtidsspaningar? Anmäl dig till SWIRAs seminarier på Scanpack!